Novi program za žene u biznisu

Bez autora
May 22 2014

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) i Luksemburg pokrenuće program za sveobuhvatnu podršku malim i srednjim preduzećima na čijem čelu su žene, sa fokusom na zapadni Balkan.Reč je o programu “Žene u biznisu”. Program obuhvata finansiranje, tehničku pomoć za učešće finansijskih institucija i poslovne savete za žene preduzetnice i biće formalno lansiran u narednim mesecima. Program “Žeme u biznisu” će pokrivati Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru i Albaniju, u periodu dužem od četiri godine.

Novi program za žene u biznisuEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA) i Luksemburg pokrenuće program za sveobuhvatnu podršku malim i srednjim preduzećima na čijem čelu su žene, sa fokusom na zapadni Balkan.

Reč je o programu “Žene u biznisu”. Program obuhvata finansiranje, tehničku pomoć za učešće finansijskih institucija i poslovne savete za žene preduzetnice i biće formalno lansiran u narednim mesecima. Program “Žeme u biznisu” će pokrivati Srbiju, Bosnu i Hercegovinu (BiH), Makedoniju, Kosovo, Crnu Goru i Albaniju, u periodu dužem od četiri godine.

Kako se navodi se u saopštenju, banka će u početku doprineti sa 20 miliona evra za kreiranje kreditnih linija kojima će se obezbediti krediti preduzećima kojima rukovode žene, preko lokalnih finansijskih institucija, a u cilju promovisanja održivog kreditiranja preduzeća na čijem su čelu žene. To kreditiranje će zavisiti od konačnih odobrenja, koje će doneti EBRD Odbor direktora.

SIDA je učinila dostupnim još 33 miliona švedskih kruna, što je približno 3,6 miliona evra, za izgradnju institucionalnih kapaciteta, kako bi se pomoglo finansijskim institucijama, učesnicama u razvoju finansijskih proizvoda koji zadovoljavaju specifične potrebe preduzeća na čijem se čelu nalaze žene. Ta sredstva su takođe namenjena da se tim preduzećima obezbede znanja i vešine koje su potrebne kada su u pitanju rast i razvoj poslovanja.

Program će se graditi na projektima pružanja savetodavnih usluga, projektima mentorstva i dugoročnijeg koučinga, kako bi se ženama preduzetnicama obezbedilo znanje i poverenje da preduzmu naredni korak, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Pored tih, za program su dostupna i donatorska sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 miliona evra, koja obezbeđuje Luksemburg.

Program “Žene u biznisu” zasniva se na velikom iskustvu koje EBRD ima u finansiranju malih i srednjih preduzeća, pružanju saveta malim preduzećima i promovisanju ekonomskog uključivanja žena, kao važne trase na putu ekonomskog rasta, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik